מהי חובת חוק בנוגע להעסקת ממונה בטיחות ומי חייב בהעסקת ממונה בטיחות?
החוק במדינת ישראל העוסק בממונה הבטיחות ובתנאים להעסקתו הנו חוק ארגון הפיקוח על העבודה, הוא נקרא גם חוק המי, שעוסק בעיקר בבעלי תפקידים העוסקים בליווי וניהול מערכת הבטיחות בארגון בכפוף לדרישות החוק. כל מפעל שמעסיק 50 עובדים ויותר, מחויב בהעסקת ממונה בטיחות. היקף המשרה נמדד במטריצה שקבע משרד העבודה באגף לפיקוח על העבודה. מטריצה זו מאפשרת על פי תשאול קצר להבין מה היקף המשרה שיידרש בעל המפעל להעסיק ממונה בטיחות, כאשר כפי שנאמר למעלה היקף המשרה יכול לנוע בהיקף של משרה בת יום בשבוע בכל חודש בשוטף (32 שעות חודשיות בסך הכול), ועד לדרישת חוק להעסיק ממונה בטיחות במפעל.
דוגמא למפעל שיצטרך ממונה בטיחות בהיקף משרה של 32 שעות חודשיות:
מפעל המעסיק 100 עובדים שמרביתם הם עובדי משרד וחלקם הקטן הם עובדי ייצור, העוסקים בהרכבת מכלולים או בזיווד אלקטרוני מכאני קל, ובאחסון חומרי גלם שלא מאחסנים בו חומרים מסוכנים, במפעל מסוג זה, יידרש המנכ"ל והמחזיק במקום להעסיק ממונה בטיחות בהיקף משרה של 32 שעות שהם יום בשבוע בשוטף.
דוגמא למפעל שיצטרך ממונה בטיחות בהיקף משרה מלאה של 182 שעות חודשיות:
מפעל שיש בו 250 עובדים, שחלקם הגדול מפעיל תהליכים עם סיכונים לפגיעה אקוטית כגון מפעילי מכונות לחיתוך וכיפוף, כרסום וחריטת מתכות, שימוש בעגורנים, ובמלגזות כבדות במפעל, מפעל שבו מתקיימים תהליכי ריתוך כבד על ידי עשרות של עובדים, מפעל שעושים בו ושימוש שוטף בחומרים מסוכנים ושמאוחסנים בו טונות של חומרים מסוכנים בשוטף, ושמתקיימת בו העסקת קבלני משנה המגיעים לבצע עבודות בתהליכי ייצור מסוכנים, מפעל כזה יחויב בהעסקת ממונה בטיחות בהיקף משרה מלאה בחודש בחודשו בשוטף.
הערה: הדוגמאות הן על בסיס ניסיון של שנים בהם היינו מעורבים בהליכי השמה, גיוס והעסקה של ממוני בטיחות במקומות העבודה. הגורם שיחליט וייקבע בסופו של דבר הנו מפקח עבודה אזורי שבידיו המנדט לקבוע על פי חוק את היקף המשרה שתידרש בפועל.
איך מתבצע הליך המינוי והאישור של ממונה הבטיחות לעסוק בבטיחות במפעל בו הוא עתיד לעבוד?
בחברת פז בטיחות הון אנושי קיים מאגר עצום של ממוני בטיחות בתעשייה על כל פרטיהם. וכל זאת לאחר יצירת קשר מתמיד ויצירת קשרי עבודה מקצועיים ברמה הגבוהה שניתן לקבל כיום.
עוד קיים בפז בטיחות הון אנושי, זהו מאגר עצום של מנהלים בארגונים ומפעלי תעשיה רבים, בהם קרשי לקוחות טובים עם מנהלות ומנהלי משאבי אנוש בחברות מהגדולות במשק.
הערך המוסף השונה והייחודי שיינתן גם לממונה הבטיחות וגם להנהלת המפעל ועובדיה היא היכולת וההתחייבות ללוות את הממונה והמפעל יד ביד עד להטמעת הממונה יחד עם התוכנית לניהול הבטיחות בארגון, מה שלא קיים היום כערוץ יישומי בתעשייה, וכאן נכנס לתמונה מנהל החברה, ומיטב המרצים והעובדים בחברת פז בטיחות הון אנושי שנמצאת תחת חסותה וכנפיה של חברת האם הר פז בטיחות בע"מ.
לאחר שנמצא כי הממונה הנבחר שעבר את הליך ההשמה בפז בטיחות, ביחד עם אגף משאבי אנוש במפעל, יש הליך של קליטת הממונה במפעל. עם אישור חוזה ההעסקה בין המפעל לממונה הבטיחות, וטרם קליטת הממונה והתחלת פעילותו במפעל – נדרש למלא טופס מקוון:
זהו טופס מקוון באתר משרד העבודה של מינוי ממונה הבטיחות במפעל, בו יש למלא את כל הפרטים הנדרשים, מנהל המפעל חותם על הבקשה למינוי, מציינים שם את היקף המשרה הדרוש ושנקבע, וחותמים עליו, ושולחים אותו לאישור המינוי. המינוי יאושר על ידי מפקח עבודה אזורי.